NIEUWS

NIEUWS

“Dakloze Theo Nellen” weet zich als eerste voor de finale te plaatsen

Eerste avond DE GOEIE TO(O)N zeer geslaagd!

Op vrijdag 11 oktober vond de eerste voorronde plaats van het Kletstoernooi “DE GOEIE TO(O)N”. Dit toernooi, wat zijn negende jaargang kent onder deze naam, is bedoeld om minder ervaren kletsers de kans te geven om ervaring op te doen en om ervaren kletsers de gelegenheid te bieden om hun klets, die zich nog in de try-out fase bevindt, uit te proberen. Het biedt het publiek de kans om eens kennis te maken met kletsers die normaliter niet zo vaak op de Helmondse podia staan.

In een nagenoeg uitverkochte Zaal Phileutonia kwamen maar liefst negen kletsers in de ton. Het aanwezige publiek kwam in deze prachtige zaal prima aan haar trekken. Onder een strak geleide regie kregen alle kletsers de kans om in vijftien minuten het publiek en de vakjury ervan te overtuigen dat zij over twee weken in de finale behoren te staan. Terwijl het aanbod zeer divers was, wisten de kletsers stuk voor stuk het publiek te boeien. De avond kreeg dan ook een hoog niveau. Kapel “De Hoizeiers” zorgde er voor dat alle kletsers met goed gekozen muziek naar de ton werden begeleid.

De stemming van het toernooi werd direct gezet door de eerste kletser die de ton instapte. Want als dé enige Brabantse leider betrad Wichard de Benis uit Best als Diktator de zaal. Als een ware alleenheerser legde hij het publiek zijn wil op. En om onder zijn humoristisch leiderschap gebukt te moeten gaan, is absoluut niet onplezierig. Als een ervaren veldheer pakte hij het publiek voor zich in en was de toon voor het toernooi gezet. Als tweede verscheen Antoine van den Waardenborg, in zijn creatie als Beau Tox De Plastisch Chirurg, in de ton. Deze kletser uit Veldhoven was voor de tweede keer te gast in dit toernooi. Op een zeer relaxte wijze liet hij de dames in zijn spreekkamer plaatsnemen. Voor elk schoonheidsprobleem had Beau wel een oplossing. Dat het resultaat van de behandeling vaak tegenviel, daar had deze “keurslager” geen boodschap aan. De klets was uiterst vermakelijk. Daarna verscheen de lieftallige Dolf Schrama uit Helmond als Gertrutte Uierzalf in de zaal. Met een Helmondse tongval nam “zij” het publiek mee naar het boerenbedrijf en gaf een inkijkje in het wel en wee van de veehouderij. Als een ware Yvonne Jaspers melkte “zij” de ene na de andere grap. Dolf, die pas voor het tweede jaar in de ton staat, liet zien enorm gegroeid te zijn. Hierna stond debutant Pim Velthuijs uit Helmond zijn mannetje met zijn creatie als Henry van Achteren. Hij stond voor de eerste keer in de ton en had geen enkele klets-ervaring, maar daarvan was totaal niets te merken. Hij had deze avond gekozen om nu eindelijk maar eens wereldkundig te maken dat hij uit de kast was gekomen. Hij wist het publiek voor zich te winnen doordat hij zijn klets zonder enige hapering tot een goed einde wist te brengen. Een klets die qua grappen wel eens het randje aantikte. Als laatste voor de pauze verscheen de kletser Theo Nellen uit Heide-Venray, als Sraar Clochard, in de ton. Deze kletser die voor de eerste keer te gast was, had zijn slaapplek toevallig gevonden naast de zaal bij de dichtstbijzijnde prullenbak. Als dakloze zwerver moest hij zijn eten halen uit alle vuilnisbakken. Maar daar haalde hij niet alleen zijn voedsel uit, maar ook bijzonder veel geweldige grappen en woordspelingen. Hij verkocht geen kletspraat, maar een goed verhaal wat door het publiek zeer gewaardeerd werd. Hij liet letterlijk horen dat de humor op straat ligt. Het publiek zal hem graag een doos als onderdak aanbieden, zodat deze zwerver weer verzekerd is van een slaapplek.

Na de pauze kwam René van den Heuvel uit Helmond, als De Postbode, diverse mensen persoonlijk een brief bezorgen. Hij had het niet zo op de digitalisering en vond dat de post nog ouderwets bezorgd moest worden. Maar dat hij hiermee niet alleen post, maar ook onzin bezorgde, vond hij geen enkel probleem. Post.nl zou er goed aan doen om deze postbode snel in dienst te nemen. Dan is zelfs het ontvangen van een belastingaanslag nog een feestje. Daarna werd de ton vrijgemaakt voor Joep de Wildt uit Oudenbosch als De Kleinzoon. Deze kletser had tot nu toe enkel plaatselijke optredens verzorgd. Maar aangespoord door zijn opa had hij besloten om ook een keer te gaan kletsen in het walhalla op kletsgebied. In een geheel eigen stijl vertelde hij een “ontroerend” verhaal over zijn opa. Hij nam het publiek mee terug naar zijn jeugd en riep enkele zeer herkenbare herinneringen op. Dat opvoeden een vak apart is werd al snel duidelijk. Dat geldt ook voor kletsen, een vak dat Joep al zeer goed onder de knie heeft.  Als een na laatste kletser van de avond kwam Ben van der Walle uit het plaatsje Zeeland, als Peer de taxichauffeur 2.0, in de ton. Peer krijgt allerlei pluimage in zijn taxi. Hierover deed hij uitvoerig uit de doeken en niemand werd daarbij gespaard. Als je bij de eindbestemming mocht geraken en hij je heeft afgezet, zal je dat gevoel ook nog eens in je portemonnee voelen. Als laatste kwam de winnaar van vorig jaar, Frans Bevers uit Oirschot, in de ton. Dit keer in zijn creatie als Typisch Ciske. De man die vorig jaar het toernooi won, bracht zijn klets voor de allereerste keer. De inkt van zijn klets was nog nat. Hij koos deze keer niet voor een typetje, maar vertelde allerlei fragmenten uit het leven van Ciske. Deze kletser, met zijn fantastische mimiek en juiste timing, speelde met kapel en publiek. In hoog tempo vuurde hij de ene na de andere grap de zaal in.

Het niveau van de avond was hoog zodat het voor de vakjury een moeilijke klus gaat worden om te bepalen wie er over twee weken naar de finale gaat.

Het publiek koos Sraar Clochard, vertolkt door Theo Nellen, als de winnaar van de eerste voorronde, waardoor hij als eerste verzekerd is van een finaleplaats op vrijdag 25 oktober.

Vrijdag 18 oktober vindt de tweede voorronde plaats. Ook daarin heeft het publiek een belangrijke stem, omdat zij ook dan bepaalt wie er rechtstreeks doorgaat naar de finale. De overige vier finalisten zullen door de vakjury aangewezen worden.

De zes finalisten zullen dan, nadat TADAA de zaal heeft opgewarmd, gaan strijden om de wisseltrofee: “DE GOEIE TO(O)N”. Daarnaast zal er voor de publiekswinnaar in de finale de “FRANS BRUGMANSPUBLIEKSPRIJS” te verdienen zijn. Bovendien kunnen er maar liefst drie wildcards gewonnen worden voor de Keiekletsavonden om de Zilveren Narrenkap.

Voor de tweede voorronde zijn nog slechts enkele kaarten verkrijgbaar. De finale is uitverkocht. Als u volgende week van de partij wilt zijn, moet u snel kaarten bestellen. Dit kan via onze website www.degoeietoon.nl.