NIEUWS

NIEUWS

finale Kletstoernooi op bijzonder hoog niveau

Freddy van den Elzen winnaar “DE GOEIE TO(O)N”

In een tjokvolle, bruisende zaal Phileutonia vond vrijdag 27 oktober de finale plaats van het Kletstoernooi “DE GOEIE TO(O)N”. Het toernooi blonk uit door het hoge niveau van de kletsers. Vanuit de twee voorronden, waar achttien kletsers aan meededen, hadden zich zes kletsers gekwalificeerd voor de finale. Voor het toernooi hadden zich maar liefst meer dan dertig kletsers aangemeld. Het toernooi is bedoeld om onbekend talent een kans te geven of ervaren kletsers de gelegenheid te geven om hun nieuwe creatie te try-outen. Deze diversiteit, maar ook het bijzonder hoge niveau, maakte het voor de jury niet gemakkelijk om te jureren. Er waren diverse kletsers die hun primeur hadden om in Helmond op te treden. Voor het Helmondse publiek was het fijn om te ervaren dat er op kletsgebied nog heel veel talent rondloopt. De organisatie kan dan ook terugkijken op een fantastisch evenement waarbij het publiek als grootste winnaar huiswaarts keerde.

Om de kletsers niet in een koude zaal te laten starten was de amusementsgroep APPLAUS uitgenodigd om de zaal op te “warmen”. En dat is aan deze Helmondse groep wel toevertrouwd. De jonge mannen wisten de zaal naar het juiste kookpunt te brengen. De drie heren zorgden ervoor dat het publiek in de juiste stemming kwam. Ze kregen de zaal volop aan het meezingen en een dik verdiend applaus viel hen ten deel.

Door loting was bepaald dat als eerste de winnaar van vorig jaar, Marco Verschuren uit Raamsdonkveer, mocht starten. Dit keer in de creatie als Ballondo. De man die vorig jaar voor het eerst meedeed en direct het toernooi won, liet zien niet een eendagsvlieg te zijn. Terwijl hij zijn ballon vouwde, vertelde hij op zijn eigen stijlvolle droge wijze de ene na de andere grap. Het publiek kon niet genoeg krijgen van zijn voorstelling, die volstond van woordspelingen en woordgrappen. Als tweede verscheen de Helmondse debuterende kletser Rob Bouwman in de ton. Rob heeft jaren op de bühne gestaan met de amusementsgroep Hers en Dwers, maar heeft als kletser totaal geen ervaring. In zijn creatie als Robje de Taxichauffeur nam hij het publiek mee op de achterbank van zijn taxi en vertelde in smeuïg Helmonds en rap van tong alles over een bekende Helmondse familie op weg naar Porto. Het publiek zou het niet erg vinden om met deze rasverteller in de file te belanden. Als laatste voor de pauze nodigde Frank Stevens uit Soerendonk als Harrie van de Sunwep iedereen uit om gezellig mee te gaan op vakantie. Hij vertelde over zijn ervaringen als beginnende host en schetste de ene na de andere dolkomische scene, waarbij er voor velen regelmatig herkenbare vakantiesituaties voorbij kwamen. Als je bij Harrie boekt valt je vakantie misschien in het water, zijn klets zeker niet!

Na de pauze kwam Freddy van den Elzen uit Vorstenbosch zijn creatie als Janus dun Dekker brengen. Janus was op zoek naar een leuke vriendin, maar echt veel geluk had hij niet in deze zaal. Hij had zich vergist in de datum en was een avond te vroeg aanwezig. Er zat geen geschikte dame voor Janus bij. Janus had dan misschien minder geluk in de liefde, zijn klets was van een bijzonder hoog niveau, met een prachtige mimiek en een perfecte timing. Gelukkig werd het publiek wel verliefd op zijn geweldige klets. Als vijfde kletser kwam Peter van der Maas uit Hilvarenbeek, met zijn creatie de Mister. Het viel hem niet mee om het Helmondse publiek iets te leren, maar hij wist ze op een fantastische wijze bij de les te houden. Al direct na zijn muzikale intro had hij de leerlingen aan zijn lippen hangen. De ene na de andere grap liet hij door de zaal gaan. Peter had prima in de gaten wat Passend Onderwijs inhoudt, hij paste zijn klets aan aan het niveau van de leerlingen in de klas. Een klets op maat. En de klas werd helemaal gelukkig toen de Mister hen geen huiswerk opgaf. Als laatste kletser kwam de tweede Helmondse kletser van de avond, Rob Scheepers als Theo van de Thuiszorg, in de ton. Rob had het toernooi al eens gewonnen in zijn creatie als EHBO-er. Het was al snel duidelijk dat deze typetjes Rob erg goed liggen. Op een bijzonder komische wijze, met veel mimiek, bracht hij alle tekorten in de zorg aan het licht. Met een type als Rob aan je bed zal je van al die ellende niets merken, omdat hij iedereen aan het lachen weet te krijgen.

Tijdens het juryberaad liet kapel “De Hoizeiers” het publiek genieten van gezellige muziek en wist zij de stemming tot ongekende hoogte te laten stijgen. Het publiek was het er al snel over eens dat de jury het niet gemakkelijk had. Het is natuurlijk ook niet eenvoudig om de diversiteit aan deelnemers te beoordelen. Daarom stond het eigenlijk op voorhand al vast dat er geen verliezers zouden zijn, maar enkel winnaars. De grootste winnaar van de avond werd het publiek, want dat werd door alle zes de finalisten op een prachtige klets getrakteerd.

Dat alle deelnemers graag “DE GOEIE TO(O)N” wilden winnen was van hun gezichten af te lezen toen zij onder de opzwepende klanken van de kapel gezamenlijk naar het podium kwamen. Het verschil in punten was minimaal. Tot winnaar van het toernooi werd Freddy van den Elzen uitgeroepen. Deze kletser had nog nooit een eerste prijs gewonnen en was zielsgelukkig. Hij nam de staande ovatie en de felicitaties van de collega kletsers en publiek vol trots in ontvangst. Als tweede eindigde Rob Bouwman en de derde plaats viel in handen van Peter van der Maas.

De “FRANS BRUGMANSPUBLIEKSPRIJS” werd eveneens door Freddy van den Elzen in ontvangst genomen. Het publiek vond het erg moeilijk om een winnaar aan te wijzen, want alle kletsers vergaarden veel punten bij het publiek. Je hoorde uit veel monden: “Wie moet ik nou toch aanwijzen, het zijn voor mij allemaal winnaars”.

De wildcards voor het toernooi van de Keiekletsavonden om de Zilveren Narrenkap werden gewonnen door Marco Verschuren en Rob Bouwman. Freddy van den Elzen heeft ervoor gekozen om geen gebruik te maken van deze wildcard.

Unaniem waren de kletsers het er over eens dat het voor hen prachtig was om in zo’n zaal voor dit geweldige publiek op te mogen treden. De organisatie kan dan ook terugkijken op een prachtig evenement en de data zijn voor volgend jaar al bekend, namelijk 12, 19 en 26 oktober. De organisatie hoopt dan ook dat volgend jaar weer veel kletsers zich zullen inschrijven. Onbekende, pas beginnende, jonge kletsers die hun klets laten horen, maar ook ervaren kletsers die hun nieuwste klets gaan uitproberen. Freddy zal dan zijn wisseltrofee komen inleveren en een mooie replica ontvangen, maar mag tot aan dat moment aan al zijn familie, vrienden, bekenden en collega kletsers de mooie trofee “DE GOEIE TO(O)N” vol trots laten zien.