NIEUWS

NIEUWS

finale Kletstoernooi op bijzonder hoog niveau

Marco Verschuren winnaar “DE GOEIE TO(O)N”

In een overvolle, bruisende zaal Phileutonia vond vrijdag 28 oktober de finale plaats van het Kletstoernooi “DE GOEIE TO(O)N”. Het toernooi blonk uit door het hoge niveau van de kletsers. Vanuit de twee voorronden, waar achttien kletsers aan meededen, hadden zich zes kletsers gekwalificeerd voor de finale. Voor het toernooi hadden zich maar liefst meer dan veertig kletsers aangemeld. Het toernooi is bedoeld om onbekend talent een kans te geven of ervaren kletsers de gelegenheid te geven om hun nieuwe creatie te try-outen. Deze diversiteit, maar ook het bijzonder hoge niveau, maakte het voor de jury niet gemakkelijk om te jureren. Er waren diverse kletsers die hun primeur hadden om in Helmond op te treden. Voor het Helmondse publiek was het fijn om te ervaren dat er op kletsgebied nog heel veel talent rondloopt. De organisatie kan dan ook terugkijken op een fantastisch evenement waarbij het publiek als grootste winnaar huiswaarts keerde.

Om de kletsers niet in een koude zaal te laten starten was de amusementsgroep TADAA uitgenodigd om de zaal op te “warmen”. En dat is aan deze groep wel toevertrouwd. De heren wisten de zaal naar het juiste kookpunt te brengen. De muzikale kwaliteiten van de drie heren zorgden ervoor dat het publiek in de juiste stemming kwam. In hun nieuwe programma bezongen ze liedjes over pech gehad, de trein en pijn in je rug en sloten ze af met sfeervolle meezingers.

Door loting was bepaald dat als eerste de kletser Boy Jansen uit Budelschoot mocht starten. Hij kwam met zijn creatie van Herman den Blijker op de bühne. In deze klets gaf Boy het publiek een kijkje in zijn keuken en liet het publiek smullen van zijn vele grappen en grollen. Met behulp van zijn uitstekende mimiek en boeiende manier van vertellen kreeg het publiek te horen wat er zich bij de diverse bekende Nederlanders zich allemaal afspeelde. Deze klets smaakt zeker naar meer. Als tweede verscheen de nummer drie van de vorige editie, Hans Keeris uit Knegsel, in de ton. Hij kwam zijn allernieuwste creatie Gerrit Zalm try-outen. Al snel werd duidelijk dat het met deze klets helemaal goed zit. Als financieel expert uit een vissersfamilie wist hij met de ene na de andere woordspeling de zaal in zijn netten te vangen. Hans voelt zich als een vis in het water als hij in de ton staat. Zijn grappen spartelden in de zaal zoals de vis in zijn kom. Als laatste voor de pauze kwam Peter van Houtum als Peer Luitjes. Deze sympathieke kletser, uit Esch, maakte een prima indruk. Zijn klets had net voor het toernooi zijn beslag gekregen. Vreemd, want je zou toch zeggen dat je als “werkloze” tijd genoeg zou hebben! Peer was zijn gewonnen miljoen in de postcodeloterij al snel aan zijn schuldeisers kwijtgeraakt, maar geen zorgen voor hem, want met deze klets gaan de “miljoenen” zeker binnenstromen.

Na de pauze kwam de redelijk onervaren Marco Verschuren uit Raamsdonkveer als Nico de Nifter. Marco begeleidt heel veel jeugdig talent, maar liet blijken zelf ook het vak heel goed te beheersen. Hij kwam de mensen, uiterst “gestresst”, vertellen over een geweldige trip die zijn familie had mogen maken. Hij deed uitgebreid verslag van zijn zeer humoristische reis, waarin zijn moeder Cruela een hoofdrol vervulde. Als vijfde kletser kwam Freddy van den Elzen uit Vorstenbosch, vorig jaar nog prins in zijn eigen dorp, zijn allernieuwste creatie, als de Skoolmister try-outen. Het viel hem niet mee om het Helmondse publiek iets te leren, maar hij wist ze op een fantastische wijze bij de les te houden. De ene na de andere grap liet hij door de zaal gaan. Onder het motto: “Wel of geen dyslect, maar deze klets is perfect” waren er geen vervelende kinderen in de klas en lette iedereen heel goed op. Als laatste kletser liet Iveke van Gerven uit Esbeek de gemiddelde leeftijd in de zaal direct toenemen. De enige vrouwelijke debuterende kletser uit het toernooi liet, in haar creatie als Truus Oudewater, horen dat ze ondanks haar “leeftijd” nog elke dag de romantiek in haar relatie probeert te zoeken. Op een openhartige wijze vertelde ze over haar relatie met haar Harrie met wie ze samen tegenwoordig zelfs het bejaardenhuis op zijn kop wisten te zetten.

Tijdens het juryberaad liet kapel “De Hoizeiers” het publiek genieten van gezellige muziek en wist zij de stemming tot ongekende hoogte te laten stijgen. Het publiek was het er al snel over eens dat de jury het niet gemakkelijk had. Het is natuurlijk ook niet eenvoudig om de diversiteit aan deelnemers te beoordelen. Daarom stond het eigenlijk op voorhand al vast dat er geen verliezers zouden zijn, maar enkel winnaars. De grootste winnaar van de avond werd het publiek, want dat werd door alle zes de finalisten op een prachtige klets getrakteerd.

Dat alle deelnemers graag “DE GOEIE TO(O)N” wilden winnen was van hun gezichten af te lezen toen zij onder de opzwepende klanken van de kapel gezamenlijk naar het podium kwamen. Deze speciaal ontworpen wisseltrofee werd uitgereikt door de onlangs geïnstalleerde president van Phileutonia Wim Hillenbrink. Tot winnaar van het toernooi werd Marco Verschuren uitgeroepen. Hij nam de staande ovatie en de felicitaties van de collega kletsers en publiek vol trots in ontvangst. Als tweede eindigde Hans Keeris en de derde plaats viel in handen van Freddy van den Elzen.

De “FRANS BRUGMANSPUBLIEKSPRIJS” werd eveneens door Marco Verschuren in ontvangst genomen. Het publiek vond het erg moeilijk om een winnaar aan te wijzen, want alle kletsers vergaarden veel punten bij het publiek. Je hoorde uit veel monden: “Wie moet ik nou toch aanwijzen, het zijn voor mij allemaal winnaars”.

De wildcard voor het toernooi van de Keiekletsavonden om de Zilveren Narrenkap werden gewonnen door Marco Verschuren, Hans Keeris en Freddy van den Elzen.

Unaniem waren de kletsers het er over eens dat het voor hen prachtig was om in zo’n zaal voor dit geweldige publiek op te mogen treden. De organisatie kan dan ook terugkijken op een prachtig evenement en de data zijn voor volgend jaar al bekend, namelijk 13, 20 en 27 oktober. De organisatie hoopt dan ook dat volgend jaar weer veel kletsers zich zullen inschrijven. Onbekende, pas beginnende, jonge kletsers die hun klets laten horen, maar ook ervaren kletsers die hun nieuwste klets gaan uitproberen. Marco zal dan zijn wisseltrofee komen inleveren en een mooie replica ontvangen, maar mag tot aan dat moment aan al zijn familie, vrienden, bekenden en collega kletsers de mooie trofee “DE GOEIE TO(O)N” vol trots laten zien.