NIEUWS

NIEUWS

finale Kletstoernooi op bijzonder hoog niveau

Arian Compen winnaar “DE GOEIE TO(O)N”

In een tot op de laatste plaats gevulde, bruisende zaal Phileutonia vond vrijdag 29 oktober de finale plaats van het Kletstoernooi “DE GOEIE TO(O)N”. Het toernooi blonk uit door het hoge niveau van de kletsers. Vanuit de twee voorronden, waar achttien kletsers aan meededen, hadden zich zes kletsers gekwalificeerd voor de finale. Het toernooi is bedoeld om onbekend talent de kans of ervaren kletsers de gelegenheid te geven om hun nieuwe creatie te try-outen. Deze diversiteit, maar ook het bijzonder hoge niveau, maakte het voor de jury niet gemakkelijk om te jureren. Er waren diverse kletsers die hun primeur hadden om in Helmond op te treden. Voor het Helmondse publiek was het fijn om te ervaren dat er op kletsgebied nog heel veel talent rondloopt. De organisatie kan dan ook terugkijken op een fantastisch evenement waarbij het publiek als grootste winnaar huiswaarts keerde.

Om de kletsers niet in een koude zaal te laten starten was de amusementsgroep KUUB uitgenodigd om de zaal op te “warmen”. En dat is aan deze groep wel toevertrouwd. De mannen wisten de zaal naar het juiste kookpunt te brengen. De heren zorgden ervoor dat het publiek in de juiste stemming kwam. Ze kregen de zaal volop aan het meezingen en een dik verdiend applaus viel hen ten deel.

Door loting was bepaald dat als eerste Arian Compen uit Soerendonk mocht starten. In zijn creatie van De Invaller liet hij het publiek doen geloven dat hij op het laatste moment als invalkracht was opgeroepen. Maar het tegendeel was waar, deze klets had een prima verhaallijn en zat boordevol met hilarische scenes. Het publiek genoot volop van zijn klets en was blij dat hij geen nee kon zeggen. Van hen had zijn klets nog veel langer mogen duren. Als tweede verscheen een debutant van het toernooi, Tom van Osch uit Budel als De Bruid, in de ton. Ze liet duidelijk horen niet meer op zoek te zijn naar de Ware. Die had ze reeds gevonden en gestrikt voor het huwelijk. In haar maagdelijk witte jurk wist ze een prachtig gekuiste klets af te leveren, waarbij menig man zich jaloers afvroeg waarom hij niet de gelukkige mocht zijn!  Als laatste voor de pauze kwam de ervaren kletser Hans Keeris uit Knegsel in de ton. Dit keer in zijn creatie als De Geheelonthouder. Hij nam ons mee in de belevenissen van een artiest op zijn retour. Hij liet horen dat er zeker geen drank in de man hoeft te zijn, wil een avond slagen. Doordat hij aan geheugenverlies leed, kon hij zich nog maar weinig dingen herinneren. Zijn klets was met heel veel spitsvondigheden en taalgrappen doorspekt en werd door het publiek bijzonder goed gewaardeerd. En we zijn zo blij dat we hem en zijn klets niet vergeten zijn!

Na de pauze kwam Koen Verstappen uit Meijel met zijn klets As ge awwer wérd, zijn opwachting maken. Deze kletser, die dit jaar een jubileum heeft te vieren. Hij staat namelijk al 44 jaar in de ton. Op een uiterst fijnzinnige en prettige manier om naar te luisteren zette hij uiteen hoe het is om ouder te worden en wat je daar allemaal voor moet laten. Op deze manier ouder worden is het leven een groot feest.  Daarna werd de ton vrijgemaakt voor de vijfde kletser, de Helmondse kletser Rob Bouwman als Robke d’n Alpinist. In een hoog tempo beklom hij het podium om vervolgens de ene na de andere grap de zaal in te laten dalen. Deze kletser had zijn klets nog in de opstartfase staan, maar wist er al hoge hoogtes mee te bereiken. Hij gaf een prachtige workshop bergklimmen. Tot slot was het de beurt aan nog een debutant, namelijk Riza Tisserand uit Alkmaar. Deze kletser, die totaal geen toernooiervaring heeft, wist zich prima door zijn klets te slaan. In zijn creatie van Robbertje Matten wist hij die Brabanders met zijn Westerse bluf en accent helemaal murw te slaan met zijn hoge humorgehalte.

Tijdens het juryberaad liet kapel “De Hoizeiers” het publiek genieten van gezellige muziek en wist zij de stemming tot ongekende hoogte te laten stijgen. Het publiek was het er al snel over eens dat de jury het niet gemakkelijk had. Het is natuurlijk ook niet eenvoudig om de diversiteit aan deelnemers te beoordelen. Daarom stond het eigenlijk op voorhand al vast dat er geen verliezers zouden zijn, maar enkel winnaars. De grootste winnaar van de avond werd het publiek, want dat werd door alle zes de finalisten op een prachtige klets getrakteerd.

Maar voordat de prijzen verdeeld werden was er eerst aandacht voor een nieuwe dimensie aan de avond, namelijk de bekendmaking van de winnaar van “EN DÈ HITTIE NAW GEDOAN UM-DETTIE HELLEMONDER IS!” Dit is een prijs voor: Persoon / personen / instantie / bedrijf / vereniging / stichting die zich gedurende een langere periode direct of indirect voor het Helmondse Carnaval op een bijzondere / positieve / onderscheidende, maar vooral belangeloze wijze heeft ingespannen. De prijs werd dit maal uitgereikt aan Phileutonia. Deze vereniging verdient de prijs vanwege haar muzikale inzet van meer dan een eeuw voor het Helmondse Carnaval. Tijdens Carnaval ondersteunen de Hoizeiers allerlei carnavaleske activiteiten van diverse Helmondse Carnavalsverenigingen. Ook is Phileutonia altijd zeer prominent, met opvallende uitdossing, in de Helmondse Optocht te aanschouwen en beluisteren. Elf jaar geleden besloten ze om onderdak te verlenen aan kletstoernooi “De Goeie To(o)n”, waardoor de organisatie van dit toernooi gewaarborgd kon worden. Dit jaar wordt het elfjarig jubileum gevierd en het toernooi is inmiddels wijd en zijd bekend, mede dankzij de inspanningen van alle vrijwilligers van Phileutonia. Vrijwilligers die zich altijd in voor- en tegenspoed belangeloos inspannen voor hun vereniging.

Dat alle deelnemers graag “DE GOEIE TO(O)N” wilden winnen was van hun gezichten af te lezen toen zij onder de opzwepende klanken van de kapel gezamenlijk naar het podium kwamen. Tot winnaar van het toernooi werd Arian Compen uitgeroepen. Hij nam de staande ovatie en de felicitaties van de collega kletsers en publiek vol trots in ontvangst. Als tweede eindigde Koen Verstappen en de derde plaats viel in handen van Hans Keeris.

De “FRANS BRUGMANSPUBLIEKSPRIJS” werd eveneens door Arian Compen in ontvangst genomen. Het publiek vond het erg moeilijk om een winnaar aan te wijzen, want alle kletsers vergaarden veel punten bij het publiek. Je hoorde uit veel monden: “Wie moet ik nou toch aanwijzen, het zijn voor mij allemaal winnaars”.

De wildcards voor het toernooi van de Keiekletsavonden om de Zilveren Narrenkap werden gewonnen door Arian Compen, Koen Verstappen en Riza Tisserand.

Unaniem waren de kletsers het er over eens dat het voor hen prachtig was om in zo’n zaal voor dit geweldige publiek op te mogen treden. De organisatie kan dan ook terugkijken op een prachtig evenement en de data zijn voor volgend jaar al bekend, namelijk 14, 21 en 28 oktober. De organisatie hoopt dan ook dat volgend jaar weer veel kletsers zich zullen inschrijven. Onbekende, pas beginnende, jonge kletsers die hun klets laten horen, maar ook ervaren kletsers die hun nieuwste klets gaan uitproberen. Arian zal dan zijn wisseltrofee komen inleveren en een mooie replica ontvangen, maar mag tot aan dat moment aan al zijn familie, vrienden, bekenden en collega kletsers de mooie trofee “DE GOEIE TO(O)N” vol trots laten zien.