NIEUWS

NIEUWS

finale Kletstoernooi op bijzonder hoog niveau

Joep de Wildt winnaar “DE GOEIE TO(O)N”

In een tot op de laatste plaats gevulde, bruisende zaal Phileutonia vond vrijdag 25 oktober de finale plaats van het Kletstoernooi “DE GOEIE TO(O)N”. Het toernooi blonk uit door het hoge niveau van de kletsers. Vanuit de twee voorronden, waar achttien kletsers aan meededen, hadden zich zes kletsers gekwalificeerd voor de finale. Voor het toernooi hadden zich maar liefst ruim dertig kletsers aangemeld. Het toernooi is bedoeld om onbekend talent de kans of ervaren kletsers de gelegenheid te geven om hun nieuwe creatie te try-outen. Deze diversiteit, maar ook het bijzonder hoge niveau, maakte het voor de jury niet gemakkelijk om te jureren. Er waren diverse kletsers die hun primeur hadden om in Helmond op te treden. Voor het Helmondse publiek was het fijn om te ervaren dat er op kletsgebied nog heel veel talent rondloopt. De organisatie kan dan ook terugkijken op een fantastisch evenement waarbij het publiek als grootste winnaar huiswaarts keerde.

Om de kletsers niet in een koude zaal te laten starten was de amusementsgroep TADAA uitgenodigd om de zaal op te “warmen”. En dat is aan deze groep wel toevertrouwd. De mannen wisten de zaal naar het juiste kookpunt te brengen. De drie heren zorgden ervoor dat het publiek in de juiste stemming kwam. Ze kregen de zaal volop aan het meezingen en een dik verdiend applaus viel hen ten deel.

Door loting was bepaald dat als eerste Wichard de Benis uit Best mocht starten. De stemming van het toernooi werd direct gezet. Want als dé enige Brabantse leider betrad Wichard als Diktator de zaal. Als een ware alleenheerser legde hij het publiek zijn wil op. En om onder zijn humoristisch leiderschap gebukt te moeten gaan, is absoluut niet onplezierig. Als een ervaren veldheer pakte hij het publiek voor zich in en was de toon voor het toernooi gezet.  Als tweede verscheen Twan van Oers uit Wagenberg als Tijn de Ruiter in de ton. Vanaf het eerste moment dat hij de paardenbak in stapte wist hij het publiek in zijn zadeltas te krijgen. Hij sprong in galop van de ene grap naar de andere, om tenslotte weer veilig thuis te komen in zijn eigen vertrouwde manege. Een klets opgebouwd met vele zeer verzorgde woordspelingen. Als laatste voor de pauze kwam Rob Scheepers als Joop van de Kringloop zijn opwachting maken. Deze kletser, die al eens het toernooi wist te winnen, kwam uit de doeken doen hoe hij aan tweedehands spullen kwam. En vooral hoe hij ze met flinke winst wist te verkopen. Maar bij het ophalen van de spullen kwam hij in veel verschillende gezinnen en hij maakte het publiek deelgenoot van de meest hilarische situaties.

Na de pauze verscheen de kletser Theo Nellen uit Heide-Venray, als Sraar Clochard, in de ton. Deze kletser die voor de eerste keer te gast was, had zijn slaapplek toevallig gevonden naast de zaal bij de dichtstbijzijnde prullenbak. Als dakloze zwerver moest hij zijn eten halen uit alle vuilnisbakken. Maar daar haalde hij niet alleen zijn voedsel uit, maar ook bijzonder veel geweldige grappen en woordspelingen. Hij verkocht geen kletspraat, maar een goed verhaal wat door het publiek zeer gewaardeerd werd. Hij liet letterlijk horen dat de humor op straat ligt. Het publiek zal hem graag een doos als onderdak aanbieden, zodat deze zwerver weer verzekerd is van een slaapplek. Daarna werd de ton vrijgemaakt voor de vijfde kletser, namelijk Joep de Wildt uit Oudenbosch als De Kleinzoon. Deze kletser had tot nu toe enkel plaatselijke optredens verzorgd. Maar aangespoord door zijn opa had hij besloten om ook een keer te gaan kletsen in het walhalla op kletsgebied. In een geheel eigen stijl vertelde hij een “ontroerend” verhaal over zijn opa. Hij nam het publiek mee terug naar zijn jeugd en riep enkele zeer herkenbare herinneringen op. Dat opvoeden een vak apart is werd al snel duidelijk. Dat geldt ook voor kletsen, een vak dat Joep al zeer goed onder de knie heeft. Tot slot was het de beurt aan de enige vrouwelijke deelnemer aan deze editie van het toernooi, Iveke van Gerven uit Eersel als DAFne Diesel. In een goed tempo en met heel vette grappen liet zij horen hoe zij zich als chauffeuse van zo’n tientonner staande hield in deze mannenwereld. Deze dame benadrukte nog maar eens dat het beroep van vrachtwagenchauffeur steeds populairder wordt bij de dames. Maar haar mannelijke collega’s zullen het helemaal niet erg vinden om er zo’n kletsende chauffeuse in het truckerscafé bij te hebben.

Tijdens het juryberaad liet kapel “De Hoizeiers” het publiek genieten van gezellige muziek en wist zij de stemming tot ongekende hoogte te laten stijgen. Het publiek was het er al snel over eens dat de jury het niet gemakkelijk had. Het is natuurlijk ook niet eenvoudig om de diversiteit aan deelnemers te beoordelen. Daarom stond het eigenlijk op voorhand al vast dat er geen verliezers zouden zijn, maar enkel winnaars. De grootste winnaar van de avond werd het publiek, want dat werd door alle zes de finalisten op een prachtige klets getrakteerd.

Dat alle deelnemers graag “DE GOEIE TO(O)N” wilden winnen was van hun gezichten af te lezen toen zij onder de opzwepende klanken van de kapel gezamenlijk naar het podium kwamen. Tot winnaar van het toernooi werd Joep de Wildt uitgeroepen. Hij nam de staande ovatie en de felicitaties van de collega kletsers en publiek vol trots in ontvangst. Als tweede eindigde Theo Nellen en de derde plaats viel in handen van Iveke van Gerven.

De “FRANS BRUGMANSPUBLIEKSPRIJS” werd eveneens door Joep de Wildt in ontvangst genomen. Het publiek vond het erg moeilijk om een winnaar aan te wijzen, want alle kletsers vergaarden veel punten bij het publiek. Je hoorde uit veel monden: “Wie moet ik nou toch aanwijzen, het zijn voor mij allemaal winnaars”.

De wildcards voor het toernooi van de Keiekletsavonden om de Zilveren Narrenkap werden gewonnen door Joep de Wildt, Theo Nellen en Wichard de Benis.

Unaniem waren de kletsers het er over eens dat het voor hen prachtig was om in zo’n zaal voor dit geweldige publiek op te mogen treden. De organisatie kan dan ook terugkijken op een prachtig evenement en de data zijn voor volgend jaar al bekend, namelijk 16, 23 en 30 oktober. De organisatie hoopt dan ook dat volgend jaar weer veel kletsers zich zullen inschrijven. Onbekende, pas beginnende, jonge kletsers die hun klets laten horen, maar ook ervaren kletsers die hun nieuwste klets gaan uitproberen. Joep zal dan zijn wisseltrofee komen inleveren en een mooie replica ontvangen, maar mag tot aan dat moment aan al zijn familie, vrienden, bekenden en collega kletsers de mooie trofee “DE GOEIE TO(O)N” vol trots laten zien.