NIEUWS

NIEUWS

finale Kletstoernooi op bijzonder hoog niveau

Frans Bevers winnaar “DE GOEIE TO(O)N”

In een tot op de laatste plaats gevulde, bruisende zaal Phileutonia vond vrijdag 26 oktober de finale plaats van het Kletstoernooi “DE GOEIE TO(O)N”. Het toernooi blonk uit door het hoge niveau van de kletsers. Vanuit de twee voorronden, waar achttien kletsers aan meededen, hadden zich zes kletsers gekwalificeerd voor de finale. Voor het toernooi hadden zich maar liefst dertig kletsers aangemeld. Het toernooi is bedoeld om onbekend talent een kans te geven of ervaren kletsers de gelegenheid te geven om hun nieuwe creatie te try-outen. Deze diversiteit, maar ook het bijzonder hoge niveau, maakte het voor de jury niet gemakkelijk om te jureren. Er waren diverse kletsers die hun primeur hadden om in Helmond op te treden. Voor het Helmondse publiek was het fijn om te ervaren dat er op kletsgebied nog heel veel talent rondloopt. De organisatie kan dan ook terugkijken op een fantastisch evenement waarbij het publiek als grootste winnaar huiswaarts keerde.

Om de kletsers niet in een koude zaal te laten starten was de amusementsgroep ONS JONGES uitgenodigd om de zaal op te “warmen”. En dat is aan deze groep wel toevertrouwd. De mannen wisten de zaal naar het juiste kookpunt te brengen. De vijf heren namen het publiek mee naar Oostenrijk en zorgden ervoor dat het publiek in de juiste stemming kwam. Ze kregen de zaal volop aan het meezingen en een dik verdiend applaus viel hen ten deel. Met hun toegift van de Fanfare brachten ze een ode aan Phileutonia wat bijzonder gewaardeerd werd.

Door loting was bepaald dat als eerste BEN VAN DER WALLE, in zijn creatie als Peer de Taxi-chauffeur mocht starten. Deze kletser uit het plaatsje Zeeland was voor de eerste keer te gast in dit toernooi. Hij had geen enkele toernooi-ervaring, maar daarvan was totaal niets te merken. Hij liet het ene na het andere gekke voorval de zaal inrijden. Op een zeer relaxte wijze deed hij uit de doeken wat hij elke dag meemaakt in zijn taxi. Zijn Truus zag de dollartekens al in haar ogen en besloot een bus aan te schaffen, daarmee zou het beursgenoteerde bedrijf nog beter scoren. Dat Ben met deze klets hoog zou scoren was al snel duidelijk. Als tweede verscheen de ervaren kletser WICHARD DE BENIS uit Best, als Marktmeester, in de ton. Deze kletser die inmiddels van alle markten thuis is nam het publiek mee naar alle markten die hij met zijn kraam bezocht. Hij verkocht geen kletspraat, maar een goed verhaal met bijzonder mooie woordspelingen, wat door het publiek zeer gewaardeerd werd. Het publiek zal hem graag bezoeken als hij met zijn kraam de Helmondse weekmarkt aandoet. Als laatste voor de pauze parkeerde JOHN VAN BREE uit Knegsel als Ton Rukker, zijn vrachtwagen in de zaal. John heeft totaal geen toernooi-ervaring. Hij is begonnen met kletsen, omdat er in het eigen dorp te weinig kletsers waren. Maar van zijn onervarenheid was totaal niets te merken. Hij is de enige mannelijke kletser die zich in zijn decolleté laat kijken. Ton werd door de politie regelmatig staande gehouden, maar wist zich daar telkens op een prachtige manier uit te kletsen.

Na de pauze kwam de enige dame uit het toernooi, HELGA CORNELISSEN uit Oostrum als Tanja Truckie, ook haar vrachtwagen stallen in de zaal om te genieten van een welverdiende schaft. In een zeer rap tempo en met heel vette grappen liet zij horen hoe zij zich als chauffeuse van het varkenstransport staande houdt in de mannenwereld. Deze dame gaat zich niet alleen als chauffeuse maar ook als kletsster prima staande houden tussen haar mannelijke collega’s. Als vijfde kletser kwam de meest ervaren deelnemer FRANS BEVERS uit Oirschot in de ton. Deze kletser, die al dertig jaar op de bühne staat, wist al heel wat toernooien op zijn naam te schrijven. In zijn creatie als Ciske, medewerker in de buurtsuper van zijn vrouw Drika, gaf hij het publiek een kijkje achter de schermen en vertelde op een zeer komische wijze hoe hij probeerde om zijn vrouw (in en uit de brand) te helpen. Hij verkocht het publiek een tas vol onzin en zeker geen knollen voor citroenen. Het publiek kon niet genoeg krijgen van zijn klets. De klandizie in zijn winkel zal na vanavond flink toenemen. Als laatste kletser kwam de winnaar van vorig jaar FREDDY VAN DEN ELZEN uit Vorstenbosch, in de ton. Dit keer in de creatie als Martin Waus. De man die vorig jaar voor het eerst een toernooi won, liet zien dat hij ook dit jaar graag weer met de hoofdprijs naar huis gaat. Deze kletser, met zijn fantastische mimiek en juiste timing, was weer eens ontsnapt uit de inrichting. Met zijn hond Wordan beleefde hij allerlei absurde avonturen en het is bij Freddy niet snel te gek.

Tijdens het juryberaad liet kapel “De Hoizeiers” het publiek genieten van gezellige muziek en wist zij de stemming tot ongekende hoogte te laten stijgen. Het publiek was het er al snel over eens dat de jury het niet gemakkelijk had. Het is natuurlijk ook niet eenvoudig om de diversiteit aan deelnemers te beoordelen. Daarom stond het eigenlijk op voorhand al vast dat er geen verliezers zouden zijn, maar enkel winnaars. De grootste winnaar van de avond werd het publiek, want dat werd door alle zes de finalisten op een prachtige klets getrakteerd.

Maar voordat de prijzen verdeeld werden was er eerst aandacht voor een nieuwe dimensie aan de avond, namelijk de bekendmaking van de winnaar van “EN DÈ HITTIE NAW GEDOAN UM-DETTIE HELLEMONDER IS!” Dit is een prijs voor: Persoon / personen / instantie / bedrijf / vereniging / stichting die zich gedurende een langere periode direct of indirect voor het Helmondse Carnaval op een bijzondere / positieve / onderscheidende, maar vooral belangeloze wijze heeft ingespannen. De prijs werd dit maal uitgereikt aan WILLIE AARTS. Hij verdient de prijs vanwege zijn inzet van meer dan een kwart eeuw voor de Helmondse Carnavalsschlager. Hij heeft meer dan 60 bekende liedjes geschreven en gecomponeerd. Hij heeft de Helmondse Schlager vier keer gewonnen. Hij heeft gedurende jaren deel uitgemaakt van de jury van de Goeie To(o)n. En is samen met zijn vrouw zeer actief als bestuurslid bij de Aaw Fiepen, een carnavalsvereniging die zich inspant om mooie carnavalsmiddagen voor ouderen te organiseren.

Dat alle deelnemers graag “DE GOEIE TO(O)N” wilden winnen was van hun gezichten af te lezen toen zij onder de opzwepende klanken van de kapel gezamenlijk naar het podium kwamen. Tot winnaar van het toernooi werd FRANS BEVERS uitgeroepen. Hij nam de staande ovatie en de felicitaties van de collega kletsers en publiek vol trots in ontvangst. Als tweede eindigde HELGA CORNELISSEN en de derde plaats viel in handen van BEN VAN DER WALLE.

De “FRANS BRUGMANSPUBLIEKSPRIJS” werd eveneens door FRANS BEVERS in ontvangst genomen. Het publiek vond het erg moeilijk om een winnaar aan te wijzen, want alle kletsers vergaarden veel punten bij het publiek. Je hoorde uit veel monden: “Wie moet ik nou toch aanwijzen, het zijn voor mij allemaal winnaars”.

De wildcards voor het toernooi van de Keiekletsavonden om de Zilveren Narrenkap werden gewonnen door FRANS BEVERS, HELGA CORNELISSEN en JOHN VAN BREE.

Unaniem waren de kletsers het er over eens dat het voor hen prachtig was om in zo’n zaal voor dit geweldige publiek op te mogen treden. De organisatie kan dan ook terugkijken op een prachtig evenement en de data zijn voor volgend jaar al bekend, namelijk 11, 18 en 25 oktober. De organisatie hoopt dan ook dat volgend jaar weer veel kletsers zich zullen inschrijven. Onbekende, pas beginnende, jonge kletsers die hun klets laten horen, maar ook ervaren kletsers die hun nieuwste klets gaan uitproberen. Frans zal dan zijn wisseltrofee komen inleveren en een mooie replica ontvangen, maar mag tot aan dat moment aan al zijn familie, vrienden, bekenden en collega kletsers de mooie trofee “DE GOEIE TO(O)N” vol trots laten zien.