NIEUWS

NIEUWS

 

Kletsers doen niet voor elkaar onder

Finalisten “DE GOEIE TO(O)N” bekend!

Op vrijdag 20 oktober vond de tweede voorronde plaats van het Kletstoernooi “DE GOEIE TO(O)N”. Dit toernooi kent zijn zevende jaargang onder deze naam. Er stonden onervaren kletsers in de ton, maar er waren ook ervaren kletsers die hun nieuwste creatie gingen uitproberen. Tevens waren er diverse kletsers die nog nooit in Helmond hadden opgetreden. Alle kletsers waren het er na afloop over eens: “Wat was het geweldig om bij zo’n goed georganiseerd toernooi in de ton te mogen staan.” Ook het publiek was unaniem in haar oordeel: “Wat een prachtige avond, goede organisatie, juiste presentatie en een goed niveau aan kletsers”.

In een nagenoeg uitverkochte Zaal Phileutonia kwamen maar liefst negen kletsers in de ton. Onder een strak geleide regie kregen alle kletsers de kans om in vijftien minuten het publiek en de vakjury ervan te overtuigen dat zij volgende week in de finale behoren te staan. Stuk voor stuk wisten ze het publiek te boeien. Het aanbod was echter zeer divers. Kapel “De Hoizeiers” zorgde er voor dat alle kletsers met goed gekozen muziek naar de ton werden begeleid.

Als eerste kletser verscheen Roel de Bresser uit Best als Papa in Spe in de ton. Zijn kletservaring is nog maar heel pril, hij is pas drie jaar actief als tonprater. Daar was echter totaal niets van te merken. Hij vertelde over zijn voorbereidingen als aanstaande vader en gaf ook een nog een lesje seksuele voorlichting. Menigeen die een kinderwens heeft zal zich, na deze klets van de ideale vader, nog eens achter de oren krabben. Als tweede verscheen nieuwkomer Antoine van den Waardenburg als Kenny de Gigolo. Deze kletser uit Veldhoven, maakte mede door zijn outfit een erg stoere indruk. In zijn klets nam hij alle tijd voor de dames en wist ze op een prettige manier te plezieren. Hij verkeerde daarbij regelmatig in de kringen van bekende Nederlanders, maar mocht daar helaas weinig over vertellen. Vervolgens maakt de Helmondse kletser Rob Bouwman zijn debuut. Rob heeft jaren op de bühne gestaan met de amusementsgroep Hers en Dwers. Vanavond ging zijn lang gekoesterde wens in vervulling. En deze totaal nieuwe ervaring ging hem erg goed af. In zijn creatie als Robje de Taxichauffeur nam hij het publiek mee op de achterbank van zijn taxi en vertelde in smeuïg Helmonds en rap van tong alles over een bekende Helmondse familie op weg naar Porto. Zou hier een toekomstig winnaar van de Narrenkap in de ton staan? Als vierde kwam de ervaren René van Boxtel uit Waalwijk als de tambour-maître. René is zeker geen toernooikletser maar vindt de gezelligheid van dit toernooi dermate belangrijk dat hij hiervoor een uitzondering maakt. Met zijn grappen en grollen ging hij voorop bij de fanfare. Het was niet alleen voor de muzikanten een feest van herkenning. Jammer dat er bij Phileutonia geen vacature is, met René voorop is men in ieder geval verzekerd van een flinke portie humor. Als laatste voor de pauze kwam de jongste deelnemer Nick Fleischmann uit Geertruidenberg in de ton. Deze talentvolle, jonge kletser die al heel wat jeugdtoernooien wist te winnen, mengt zich al voor het derde jaar tussen de volwassenen. In zijn creatie als d’n Ouwehoer gaf hij/zij het publiek een kijkje achter de schermen, waarbij bij velen het schaamrood op de kaken verscheen. Iedereen vroeg zich af hoe zo’n jonge kletser al zoveel van dit onderwerp afwist. Hier moest zeer goede research aan vooraf zijn gegaan!

Na de pauze kwam de tweede dame uit het toernooi Iveke van Gerven als Carmen haar opwachting maken. Deze kletsster, die vorig jaar de finale haalde, liet vanavond met een prachtige Belgische tongval horen dat het er bij hun thuis, samen met schoonpapa, gezellig aan toe gaat. Ze runde namelijk met haar Lowieke een eetcafé, maar veel klanten trok ze niet! Ook de hond Whisky  liet zich tijdens de klets van zijn allerbeste kant zien. Daarna kwam René van den Heuvel uit  Helmond in de ton. Op een zeer droge wijze kwam hij als Formule I Coureur uit de pitstraat en racete in hoog tempo de ene na de andere grap door de zaal. Toen hij uiteindelijk over de finish kwam lag het publiek totaal in een deuk. Daarna kwam Freddy van den Elzen uit Vorstenbosch, vorig jaar nog finalist, zijn creatie als Janus dun Dekker brengen. Janus was op zoek naar een leuke vriendin, maar echt veel geluk had hij niet in deze zaal. Er zat geen geschikte dame voor Janus bij. Gelukkig werd het publiek wel verliefd op zijn geweldige klets. Als laatste kwam Peter van der Maas uit Hilvarenbeek, met zijn creatie de Mister. Het viel hem niet mee om het Helmondse publiek iets te leren, maar hij wist ze op een fantastische wijze bij de les te houden. De ene na de andere grap liet hij door de zaal gaan. Peter had prima in de gaten wat Passend Onderwijs inhoudt, hij paste zijn klets aan het niveau van de leerlingen in de klas. Een klets op maat.

Het publiek koos als winnaar van de tweede voorronde Rob Bouwman als Robje de Taxichauffeur uit Helmond en had vorige week Frank Stevens als Harrie van de Sunweb uit Soerendonk al als de winnaar van de eerste voorronde aangewezen, waardoor zij beiden rechtstreeks doorgaan naar de finale van 27 oktober. Het niveau van beide avonden was hoog, zodat het voor de vakjury een moeilijke klus was om te bepalen wie er door mag gaan naar de finale. Uiteindelijk werden Marco Verschuren als Ballondo uit Raamsdonkveer, Peter van der Maas als de Mister uit Hilvarenbeek, Rob Scheepers als Theo van de Thuiszorg uit Helmond en Freddy van den Elzen als Janus dun Dekker uit Vorstenbosch als finalisten aangewezen.

Voor de muzikale klanken zal dan wederom kapel “De Hoizeiers” zorgen. De avond begint om 20.00 uur (de zaal gaat om 19.00 uur open) en zal geopend worden door de amusementsgroep APPLAUS, waarna de zes finalisten zullen gaan strijden om de wisseltrofee “DE GOEIE TO(O)N”. Daarnaast zal er voor de publiekswinnaar in de finale de “FRANS BRUGMANSPUBLIEKSPRIJS” te verdienen zijn. Bovendien verdienen er drie kletsers een wildcard voor de Keiekletsavonden om de Zilveren Narrenkap. Het zal een sportieve, maar uiterst amusante strijd op gaan leveren.

Voor deze finale op 27 oktober zijn nog slechts enkele kaarten te verkrijgen. Dit kan via onze website www.degoeietoon.nl of per mail (j.sommen75@upcmail.nl) of telefonisch (0492-549961).

 

 

“Harrie van de Sunweb” weet zich als eerste voor de finale te plaatsen

Eerste avond DE GOEIE TO(O)N zeer geslaagd!

Op vrijdag 13 oktober vond de eerste voorronde plaats van het Kletstoernooi “DE GOEIE TO(O)N”. Dit toernooi, wat zijn zevende jaargang kent onder deze naam, is bedoeld om minder ervaren kletsers de kans te geven om ervaring op te doen en om ervaren kletsers de gelegenheid te bieden om hun klets, die zich nog in de try-out fase bevindt, uit te proberen. Het biedt het publiek de kans om eens kennis te maken met kletsers die normaliter niet zo vaak op de Helmondse podia staan.

In een zeer goed gevulde Zaal Phileutonia kwamen maar liefst negen kletsers in de ton. Het aanwezige publiek kwam in deze prachtige zaal prima aan haar trekken. Onder een strak geleide regie kregen alle kletsers de kans om in vijftien minuten het publiek en de vakjury ervan te overtuigen dat zij over twee weken in de finale behoren te staan. Terwijl het aanbod zeer divers was, wisten de kletsers stuk voor stuk het publiek te boeien. De avond kreeg dan ook een hoog niveau. Kapel “De Hoizeiers” zorgde er voor dat alle kletsers met goed gekozen muziek naar de ton werden begeleid.

Mark van den Tillaar uit Someren-Heide had de moeilijke taak om als eerste in de ton te mogen verschijnen. In zijn creatie als Cor de Zwijger, Voorzitter van de Buurtvereniging uit Boerdonk, bracht hij het publiek van alle laatste nieuwtjes uit zijn buurt op de hoogte. Zo zat er een gat in de weg, omdat daar de postcodeloterij was gevallen. Als tweede verscheen Ruud van den Berkmortel, in zijn creatie als de Smaakpolitie, in de ton. Deze Helmondse kletser was voor de tweede keer te gast in dit toernooi en gaf een inkijkje in de diverse keukens. Op een zeer relaxte wijze deed hij uit de doeken wat zich daar allemaal afspeelt en bij menig luisteraar was de honger al snel gestild! Daarna nodigde Frank Stevens uit Soerendonk als Harrie van de Sunweb iedereen uit om gezellig mee te gaan op vakantie. Hij stond heel relaxt in de ton en schetste de ene na de andere dolkomische scene, waarbij er voor velen regelmatig herkenbare vakantiesituaties voorbij kwamen. Hierna nam nieuwkomer Robert van Dijk uit Ammerzode, alvast een voorschot op de gezellige tijd die er weer aan zit te komen. Onder het motto “Het heerlijk avondje is gekomen”, toverde hij vanonder zijn dekmantel, in zijn creatie als Sinterkeesje, in hoog tempo het ene na het andere smeuïge verhaal tevoorschijn. Het werd maar al te duidelijk dat je voor gezelligheid het niet moest hebben van zijn broer Nicolaas, maar dat je dan beter Sinterkeesje uit kunt nodigen. Als laatste voor de pauze verscheen de tweede Helmondse kletser Roel Hanssen, als Ben Nie Kuiper, in de ton. Hij nodigde iedereen uit bij hem achter op de fiets. Zo nam hij iedereen mee tijdens zijn fietsrondje door Helmond, waarbij hij veel Helmondse wijken aandeed en over elke wijk wel een “positief” verhaal wist te vermelden.

Na de pauze wist Marco van der A uit Volkel, als Autohandelaar Don Mercedes, op een louche wijze diverse mensen een minder betrouwbare auto aan te smeren. Zijn praatje was bijzonder glad en malafide, maar zijn klets was van een zeer bonafide gehalte. Daarna werd de ton vrijgemaakt voor de enige dame van de avond. Marleen Konings kwam als Kaat van de Kaai in haar creatie als Poetsvrouw uit de (poets)doeken doen wat ze allemaal meemaakt als interieurverzorgster. Marleen is al enkele jaren actief, maar trad voor de eerste keer in Helmond op. Het zal zeker niet de laatste keer zijn. Met haar prettige vertelstijl en heerlijke accent kreeg ze een open doekje. Als een na laatste kwam de derde Helmondse kletser van de avond, Rob Scheepers, als Theo van de Thuiszorg in de ton. Rob had het toernooi al eens gewonnen in zijn creatie als EHBO-er. Het was al snel duidelijk dat deze typetjes Rob erg goed liggen. Op een bijzonder komische wijze, met veel mimiek, bracht hij alle tekorten in de zorg aan het licht. Met een type als Rob aan je bed zal je van al die ellende niets merken, omdat hij iedereen aan het lachen weet te krijgen. Als laatste kwam de winnaar van vorig jaar, Marco Verschuren uit Raamsdonkveer, in de ton. Dit keer in de creatie als Ballondo. De man die vorig jaar voor het eerst meedeed en direct het toernooi won, liet zien niet een eendagsvlieg te zijn. Terwijl hij zijn ballon vouwde vertelde hij op zijn eigen stijlvolle droge wijze de ene na de andere grap. Het publiek kon niet genoeg krijgen van zijn klets, die volstond van woordspelingen en woordgrappen.

Het niveau van de avond was hoog zodat het voor de vakjury een moeilijke klus gaat worden om te bepalen wie er over twee weken naar de finale gaat.

Het publiek koos Harrie van de Sunweb, vertolkt door Frank Stevens, als de winnaar van de eerste voorronde, waardoor hij als eerste verzekerd is van een finaleplaats op vrijdag 27 oktober.

Vrijdag 20 oktober vindt de tweede voorronde plaats. Ook daarin heeft het publiek een belangrijke stem, omdat zij ook dan bepaalt wie er rechtstreeks doorgaat naar de finale. De overige vier finalisten zullen door de vakjury aangewezen worden.

De zes finalisten zullen dan, nadat APPLAUS de zaal heeft opgewarmd, gaan strijden om de wisseltrofee: “DE GOEIE TO(O)N”. Daarnaast zal er voor de publiekswinnaar in de finale de “FRANS BRUGMANSPUBLIEKSPRIJS” te verdienen zijn. Bovendien kunnen er maar liefst drie wildcards gewonnen worden voor de Keiekletsavonden om de Zilveren Narrenkap.

Voor de tweede voorronde zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar. De finale is nagenoeg uitverkocht. Als u een van deze avonden wilt bijwonen moet u snel kaarten bestellen. Dit kan via onze website www.degoeietoon.nl of per mail (j.sommen75@upcmail.nl) of telefonisch (0492-549961).